Am descoperit secretele Operei Bastilia

Sala Mare/ Opera Bastille

Sala Mare/ Opera Bastille

Acum o săptămână, când am avut musafiri, ne-am hotărât să mergem să vizitam Opera Bastilia. Era un „to do” pe care vroiam să-l realizez de mult timp. Si, pe timp frumos, ne-am dus la operă, dar nu să vedem vreun spectacol, ci să vizităm cele mai ascunse locuri ale Operei Bastilia.

Opera Bastilia, situată chiar pe piața Bastilia, este o sală modernă care, împreună cu Opera Garnier, formează Opera de Paris.

Pentru vizita dată, a trebuit să ajungem cu vreo 10 minute înainte să înceapă aceasta, căci biletele nu se pot lua din timp. La ghișeu, am făcut cunoştinţă și cu ghidul, un domn pe la vreo 60 de ani foarte simpatic şi cu simţul umorului. De-a lungul vizitei, de fiecare dată când vedea vreun angajat de-al operei, îl saluta cu „maestre”. Ne-a mărturisit: „Noi ne numim toți maestre, ne place să ne credem importanți”. Vizita a durat 1h15 sau poate chiar 1h30, timp în care am descoperit cât de impresionant este acest teatru prin arhitectura sa modernă și ce anume se ascunde în spatele scenei. Creat de arhitectul Carlos Ott și inaugurat în 1989, Opera Bastillia are o acustică naturală excepţională.

Iar acum a venit momentul să vă scufund în secretele operei. Suprafaţa totală a clădirii este de 155 000m2 . Ceea ce vedem la un spectacol, adică Sala Mare (Grande Salle), reprezintă doar 5% din suprafaţa clădirii. Vizita aceasta ne-a permis să vizităm o bună parte a clădirii: Sala Mare, culisele cu toate sălile în care se realizează elementele de decor și birourile.

Partea cea mai interesantă a vizitei a fost cea legată de elementele de decor. Opera Bastilia este singurul teatru din lume ale cărui decoruri sunt produse pe loc, începând cu elementele de decor de pe scenă, până la costumele artiştilor. „Fabricarea” decorului poate dura între 8-10 luni și, odată realizat, acesta se poate deplasa spre scenă cu ajutorul unor platouri de 200m2 dotate cu șine. În culisele scenei am descoperit și câteva săli în care se pot păstra simultan mai multe decoruri, ceea ce permite alternarea decorurilor de pe scenă, în cazul în care sunt mai multe reperezentări în același timp.

Cam atât am vrut să vă zic. Următorul obiectiv propus e Opera Garnier, o clădire dintr-o altă epocă, o altă arhitectură şi alte dimensiuni; numai bine de comparat cu ceea ce am văzut la Opera Bastilia.

Pentru mai multe informații despre vizită, click aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Despre Newsfromparis

Stabilită la Paris, oraşul gri “bacovian”, vă povestesc despre experienţele mele culturale, plimbări și locații inedite din Oraşul Luminilor.
Acest articol a fost publicat în Plimbări și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s