Domeniul Mariei-Antoanette – un must see de la Versailles

20130420_141548Toată lumea știe că atunci când ajungi să vizitezi Parisul, e musai să îți rezervi o zi și pentru Château de Versailles, că e un „must see” și nu se cuvine să-l ratezi. Așa mi s-a întâmplat și mie, în 2008, când venisem prima oară la Paris, mi-am rezervat o zi pentru Versailles atunci când a venit să mă viziteze un prieten. Și am mers spre castel, într-o sâmbătă. După câteva ore de stat la coadă, că așa se întâmplă în week-end pe timp de vară, ne luam un „pass” pentru ce tot se poate vizita : castel, grădini, parc, Marele Trianon și domeniul Mariei-Antoanette. Ne procurăm și ghid audio, o luăm încet, ni se părea că ziua de vară lungă mai este, apucăm să vizităm tot ce se cuvine. Ei, n-a fost chiar așa, când am văzut că soarele începe să coboare, am luat-o la fugă prin grădini să ajungem să vedem măcar un pic din domeniul Mariei-Antoanette. Și…aici am simțit că era partea în care mă regăseam cel mai mult – la Le Hameau de la Reineun cătun idilic de căsuțe cu acoperișuri de paie, coloane de lemn, animale domestice, pești, zarzavaturi și pomi fructiferi. Deși se lăsase amurgul și se auzeau voci care anunțau că programul s-a sfârșit, nouă parcă nu ne venea să plecăm.

Acum, după cinci ani, s-a nimerit să avem invitați dornici de Versailles. Și le-am zis din start că mergem direct la domeniul Mariei Antoanette, nu de alta, dar cătunul chiar nu este de ratat. A fost mai greu să găsim intrarea potrivită, domeniul castelului fiind destul de mare, sunt mai multe intrări și mai multe tipuri de bilete. Noi ne-am luat bilet doar la Marele Trianon și domeniul Mariei-Antoanette care conține Micul Trianon, grădinile regale și cătunul (10 euro). Invitații noștri n-au fost dezamăgiți, la cătun predomină aceeași atmosferă bucolică ca acum cinci ani, doar că vegetația nu am putut să o vedem în toată splendoarea ei, căci prea multă căldură n-a fost încă pe-aici. Ne-a plăcut că se organizează și ateliere pentru copilași, în care micuții pot face cunoștință cu animăluțele de-acolo. Era așa frumos să vezi un pici netezind o capră, un altul fugind după o oaie.

Ca să vă introduc puțin în poveste, Maria-Antoanette a fost soția lui Louis al XVI-lea, cea care și-a lăsat cel mai mult amprenta la Versailles. Louis al XVI-lea i-a oferit Micul Trianon care devine locul de recepții și festivități. Însă regina nu se oprește aici și construiește un cătun în care se poate bucura de plăcerile vieții de la țară, alături de copiii și prietenele sale. Cătunul a fost construit de arhitectul Richard Mique între 1783 și 1785 și este în stil normand.

Dar…pozele spun tot :

Reclame

Despre Newsfromparis

Stabilită la Paris, oraşul gri “bacovian”, vă povestesc despre experienţele mele culturale, plimbări și locații inedite din Oraşul Luminilor.
Acest articol a fost publicat în Plimbări și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s