Circul Romanès, primul circ țigănesc din Europa

Undeva la periferia Parisului, porte de Champerret, este instalat primul circ țigănesc din Europa, Romanès, creat în 1994 de către Alexandre și Delia Romanès. În perioada 19 ianuarie-1 mai, circul prezintă spectacolul „Lignes de la main jusqu’au coude !” (Liniile mâinilor până la cot), iar prețul unui bilet variază între 10 și 20 de euro.

20130413_153731

De circul Romanès am auzit de când am ajuns la Paris și m-a intrigat fenomenul. Plus că mai și văzusem un spectacol de acest gen la Cirque Electrique, cu orchestră de muzică țigănească, dar prezentat de francezi. Așa că, sâmbăta trecută, am mers la circul Romanès, mai ales că presa aducea numai laude spectacolui : Le Monde : Un mare moment poetic, Télérama : Un circ de vis.

De la intrare, zărim un cort roșu, modest, înconjurat de câteva rulote în care locuiesc membrii trupei. În timp ce eu m-am aruncat să fotografiez afișul circului și un proverb țigănesc înscris pe una din rulote, au început să se ivească și membrii trupei : femeile cu renumitele fuste înflorate, bărbații la costum. Apoi, au început să ajungă și primii spectatori, mari și mici, era mai mult o ieșire de familie, căci spectacolul începea la ora 16h00.

La intrarea în cort, ne întâmpină o doamnă, ne dăm seama că e Delia, soția lui Alexandre Romanès. Ne plătim biletele și, după ce intrăm în cort, încep să analizez ambianța. Aici nu vezi cine știe ce aparatură modernă, nici atmosfera comercială de la circul din zilele noastre, departe de mirosul de vată de zahăr sau popcorn. Dincolo de cortină – un panou pe care scrie „Passage interdit aux tziganes” (Pasajul interzis țiganilor). Încet, se apropie ora spectacolului, dar spectatorii continuă să vină, artiștii își continuă exercițiile de încălzire, Alexandre Romanès verifică ultimele detalii de dinainte de spectacol, unul dintre membrii trupei mătură un covor de protecție, iar gunoaiele le adună sub covor, ceea ce stârnește un râs nebun în rândul spectatorilor. Nici semn să înceapă spectacolul. Îl aud pe un francez zicând :”Dar ei nu au aspirator?”. Deodată, cortina se închide, în sală se așterne liniștea. După câteva minute, cortina se redeschide și iese trupa lui Romanès, o familie, de fapt, de la cel mai mic, până la mamaie, chiar și câinele de la intrare, acompaniați de orchestra Romanès la vioară, contrabas, acordeon, trompetă, clarinet.

Deși numerele sunt simple, câteva detalii te fac să apreciezi acest spectacol de aproximativ o oră și jumătate. Delia Romanès cântă de-a lungul întregului spectacol, Alexandre Romanès veghează asupra fiecărui număr, „ca un tată protector”, mi-am zis eu, ca la sfârșitul spectacolului să aflu că, de fapt, acele cinci fete din trupă sunt chiar fiicele lui.  Și nici pomină de animale exotice, după câinele de la începutul spectacolului, o capră și-a făcut rapid apariția.

La sfârșitul spectacolului, Romanès mulțumește tuturor pentru prezență și profită de audiență pentru a promova cele trei cărți pe care le-a scris : „Paroles perdues” (Cuvinte pierdute), „Sur l’épaule de l’ange” (Pe umărul îngerului) și „Un peuple de promeneurs” (Un popor de plimbăreți), primele două – culegeri de poeme, iar cea din urmă – o culegere de povestiri și proverbe țigănești. Romanès ne-a citat și câteva proverbe :

  • Să nu râzi niciodată de cel bogat, ai putea să ajungi ca el.
  • Dacă vrei să zici adevărul, asigură-te că ai un cal.

În 2011, circul Romanès a reprezentat Franța în cadrul expoziției universale de la Shanghai. Alexandre Romanès este născut la Paris și provine din familia Bouglione, renumită în lumea circului din Franța. Își începe cariera la circul Bouglione ca dresor de animale și echilibrist, pentru ca apoi să fondeze propriul circ.

Reclame

Despre Newsfromparis

Stabilită la Paris, oraşul gri “bacovian”, vă povestesc despre experienţele mele culturale, plimbări și locații inedite din Oraşul Luminilor.
Acest articol a fost publicat în Circ și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Circul Romanès, primul circ țigănesc din Europa

  1. Pingback: Fost-am la circ să văd Cabaret New Burlesque | News from Paris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s