Cultură gipsy, circ și dat cu zarul

Vineri seara, cum deseori se întâmplă în timpul unui apéro, ne povestește o prietenă despre un eveniment de susținere a culturii rome, cu expoziții, dezbatere, proiecție de film, spectacol de circ și petrecere cu DJ, organizate de asociația „Les Allumeurs”. Toate se întâmplau la Cirque Electrique, într-un circ-cort situat la periferia Parisului.

Evident, n-am putut să luăm parte chiar la toate activitățile, dar am apucat să vedem o parte din vernisajul instalației „DUKREBEN, la bonne aventure” și restul activităților care au urmat. Instalația conținea tot felul de obiecte care amintesc de ritualurile practicate de romi la diferite ocazii (nunți, înmormantare), poțiuni magice pe bază de plante (să explice audienței că rromii se pricep în ale plantelor medicinale), fotografii etc.

Apoi a urmat spectacolul de circ. Nu știam că ar fi fost cu intrare, ne-am trezit cu o doamnă care ne-a zis să dăm cu zarul, căci așa se plătea. Si când am dat, am dat șase direct :). Spectacolul în sine nu era extraordinar, jonglerii, acrobatii, dar partea frumoasă este că se desfășura pe fundalul muzicii live a grupului gipsy „Aalma Dili”. Și au reușit astfel să facă un spectacol impresionant, căci exista o sincronizare între artiștii de circ și muzicieni, de la ritm până la mișcări și mimică.

Seara s-a terminat pe fundalul muzicii electronice balcanice cu DJ Tagada, un clasic ar petrecerilor gipsy de la Paris, cam așa :

Reclame

Despre Newsfromparis

Stabilită la Paris, oraşul gri “bacovian”, vă povestesc despre experienţele mele culturale, plimbări și locații inedite din Oraşul Luminilor.
Acest articol a fost publicat în Circ și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s